КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

Вишиванка – твій генетичний код

Всесвітній день вишива́нки — міжнародне свято, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу. Дата проведення — щороку в третій четвер травня. Свято є самобутнім і самодостатнім, не прив’язане до жодного державного чи релігійного. У цей день кожен охочий може долучитись до свята, одягнувши вишиванку на роботу, до університету, школи чи садочка.

Історія вишивки на території України налічує більше тисячі років. Вишита сорочка була символом краси і міцного здоров’я та вважалася оберегом від усього поганого. У вишивці сакральне значення має все – від ниток, походження тканини до орнаменту, кількості стібків і кольору. Кожен регіон мав свої візерунки.

Сьогодні вишиванка – загальносвітовий тренд. Елементи української вишивки використовують в своїх колекціях визнані в світі модельєри – Жан-Поль Готьє, Джон Гальяно, Gucci, Valentino, Dolce & Gabbana. А зірки шоу-бізнесу, як, наприклад, Мадонна, Міла Куніс, Різ Уізерспун, Ніколь Кідман, Кеті Холмс, Джекі Чан, Арнольд Шварцнеггер, Сильвестр Сталлоне, Сандра Буллок, Діта фон Тіз та багато інших носять вишиванки в повсякденному житті.

Колектив Київського національного університету технологій та дизайну на чолі з ректором Іваном Михайловичем Грищенко вкотре підтримав загальноукраїнський флешмоб! Студенти, викладачі та співробітники університету одягли найрізноманітніші вишиванки та зробили загальне фото на фоні рідного університету. Тепла атмосфера, щирі посмішки та позитивні емоції отримав кожен присутній на святі.

Дякуємо всім учасникам!

21.05.2018