КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

ЛЕКЦІЯ ОЛЕКСАНДРИ КОЛІСНИК «УКРАЇНСЬКИЙ ТА ЄВРОПЕЙСЬКИЙ МОДЕРН ТА МОДЕРНІЗМ: АСПЕКТИ ВЗАЄМОВПЛИВІВ»

5 квітня 2024 року в рамках Тижня дизайну в КНУТД відбулась онлайн-лекція «Український та європейський модерн та модернізм: аспекти взаємовпливів» Олександри Колісник, доктора філософських наук, професора, професора кафедри графічного дизайну, члена Національної спілки художників України, члена Спілки дизайнерів України. У лекції взяли участь здобувачі освіти і викладачі факультетів та інститутів КНУТД, а також студенти і колеги з багатьох ЗВО України та учасники Ukrainian Design and Innovation Week (UDIW).

Олександра Володимирівна розповіла про особливості двох потужних напрямів модерну та модернізму та тенденції європейського та українського соціумів кінця ХІХ ст. та першої пол. ХХ ст. Лекторка закцентувала на тому, що ці напрями демонстрували прагнення яскравих представників того часу до створення не тільки нових форм мистецтва, а й філософії та соціальної організації, сприяли формуванню нових цінностей, а також появі таких ознак, як урбанізація, індивідуалізація, технологізація та пошуку нових форм прояву свободи особистості.

Особливу увагу було приділено впливам модерну та модернізму на українське мистецтво кінця ХІХ ст. та першої пол. ХХ ст. 

Фрагменти лекції

  

На конкретних прикладах творчості Ф. Кричевського, І. М’ясоєдова В. Максимовича, Г. Нарбута, К. Малевича, О. Богомазова та інших визначних українських художників, Олександра Колісник показала варіанти прояву модерну та модернізму в творах мистецтва зазначеного періоду в Україні.

 

 

Фрагменти лекції

 

Наприкінці лекції було приділено увагу відмінностям модернізму від авангардизму. Лекторка наголосила на багатозначності алегорій цих обох напрямів і зупинилася на епатажності та такій особливості авангардизму, як «антиповедінка».

Кафедра графічного дизайну факультету дизайну КНУТД понад 20 років здійснює підготовку графічних дизайнерів за спеціальністю 022 «Дизайн». Потужна дизайнерська школа, досвідчені викладачі-практики, освітні програми, розроблені згідно зі стандартом спеціальності 022 «Дизайн» та світовими практиками підготовки дизайнерів, дають можливість забезпечити високу якість підготовки бакалаврів освітньої програми «Графічний дизайн» та магістрів освітньої програми «Дизайн (за видами)».

Щиро запрошуємо на навчання!

Адреса: м. Київ, вул. Мала Шияновська, 2, навчальний корпус 1, кiмн. 1-0433

Телефон для довідок: +38044-256-29-80

e-mail: 

17.04.2024