КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

ЗАСІДАННЯ НАУКОВОГО ГУРТКА «РЕКОНСТРУКЦІЯ ІСТОРИЧНОГО КОСТЮМА» НА КАФЕДРІ МИСТЕЦТВА ТА ДИЗАЙНУ КОСТЮМА

23 квітня 2024 року викладачі та студенти кафедри мистецтва та дизайну костюма провели засідання наукового гуртка «Реконструкція історичного костюма» (керівники – доценти Галина Кокоріна та Ірина Давиденко). Метою роботи наукового гуртка визначено створення бази практичних знань студентів-дизайнерів у процесі вивчення досвіду моди різних періодів та народів.

Засідання гуртка відбулося на базі виставки здобувачів освіти кафедри мистецтва та дизайну костюма, представленої в Музеї історії розвитку КНУТД в рамках Тижня дизайну в КНУТД. Відкриття виставки «Український костюм: традиція та сучасність» відбулося 4 квітня 2024 року. У цій події брали участь студенти та науково-педагогічні працівники кафедри МДК: Калина Пашкевич, декан факультету дизайну, професор; Наталія Чупріна, завідувачка кафедри мистецтва та дизайну костюма, професор; Олена Герасименко, доцент; Галина Кокоріна, доцент; Ірина Давиденко, доцент; Ірина Чуботіна, старший викладач та Олена Муковніна, асистент.

На відкритті виставки «Український костюма: традиція та сучасність»

у Музеї історії розвитку КНУТД

В експозиції представлено ансамблі, що складаються з автентичних зразків українського народного строю та елементів костюма, які студенти виконали в період другої навчальної практики. На основі огляду музейних зразків декоративно-прикладного мистецтва та українського костюма, вивчення крою, матеріалів та оздоблення здобувачі освіти, члени наукового гуртка «Реконструкція історичного костюма»  здійснили творчу репрезентативну реконструкцію виробів традиційного українського вбрання.

Під час засідання наукового гуртка Галина Кокоріна наголосила, що проведення тематичних показів та популяризація українського традиційного костюма, розробленого на кафедрі мистецтва та дизайну костюма, є вагомим та дієвим чинником не лише удосконалення професійної підготовки дизайнерів одягу, а й засобом збереження самоідентифікації та культурної довершеності в сучасному українському суспільстві.

Ірина Давиденко розповіла присутнім, що на виставці можна побачити сучасний погляд на традиційні елементи українського народного строю: використання сміливих кольорових сполучень, цікаві техніки оздоблення, стилізація візерунків та прикрас, наголосивши, що проведення виставок студентських розробок та проєктів стало можливим на основі співпраці з історичними, художніми та етнографічними музеями України.

Проведення засідання наукового гуртка «Реконструкція історичного костюма»

28.04.2024