КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

ПІДСУМКИ V МІЖНАРОДНОЇ НАУКОВО-ПРАКТИЧНОЇ ІНТЕРНЕТ-КОНФЕРЕНЦІЇ «ІМПЕРАТИВИ ЕКОНОМІЧНОГО ЗРОСТАННЯ В КОНТЕКСТІ РЕАЛІЗАЦІЇ ГЛОБАЛЬНИХ ЦІЛЕЙ СТАЛОГО РОЗВИТКУ»

23 квітня 2024 року в Київському національному університеті технологій та дизайну відбулася V Міжнародна науково-практична інтернет-конференція «Імперативи економічного зростання в контексті реалізації Глобальних цілей сталого розвитку» у рамках проведення Економічного тижня в Університеті.

Організатори конференції – Міністерство освіти і науки України, Національна академія педагогічних наук України, Київський національний університет технологій та дизайну, ДННУ «Академія фінансового управління», Мінгячевірський державний університет (Республіка Азербайджан), Університет бізнесу (Wyższa Szkoła Biznesu w Dąbrowie Górniczej) (Республіка Польща), Міжнародна академія прикладних наук (Ломжа, Республіка Польща), Грузинський національний університет SEU (Грузія), Університет Фоджа (Італія), Університет прикладних наук RISEBA (Латвійська Республіка), Інститут технологій та бізнесу в Чеське Будейовіце (Чеська Республіка), Естонський університет прикладних наук з підприємництва Майнор.

Варто зазначити, що одну з платформ конференції було присвячено питанням реалізації грантового проєкту ERASMUS-EDU-2021-VIRT-EXCH «Міжнародна мережа віртуальних молодіжних бізнес-хабів» VEHUB4YOU у Київському національному університеті технологій та дизайну в партнерстві з провідними європейськими університетами.

Модератором конференції виступила Олександра Ольшанська, керівник проєкту VEHUB4YOU від КНУТД, декан факультету управління та бізнес-дизайну, доктор економічних наук, професор.

Відкриваючи конференцію, Олександра Володимирівна передала учасникам та гостям щирі привітання та побажання плідної роботи, цікавих дискусій та творчого натхнення від Івана Грищенка, ректора Київського національного університету технологій та дизайну, доктора економічних наук, професора, академіка НАПН України. У виступі вона розповіла про те, як Університет працює в умовах воєнного стану, які освітні та наукові досягнення було здобуто за останні роки колективом, незважаючи на надзвичайно складні умови. У подальшій доповіді Олександра Ольшанська, презентувала присутнім стан реалізації та основні результати проєкту ERASMUS-EDU-2021-VIRT-EXCH «Міжнародна мережа віртуальних молодіжних бізнес-хабів» VEHUB4YOU.

Зокрема, важливою подією, яка стала одним з етапів реалізації проєкту, стало підписання 29 березня 2024 року  партнерських угод про співпрацю та приєднання до Міжнародної мережі віртуальних молодіжних бізнес-хабів між координатором її створення – Київським національним університетом технологій та дизайну в особі ректора Університету, академіка Івана Грищенка, та партнерами проєкту – закладами загальної середньої, фахової передвищої та вищої освіти України, які представляли присутні на церемонії 18 директорів закладів загальної середньої, фахової передвищої та вищої освіти та в онлайн-режимі – представники ще 22 закладів освіти. Також, Олександра Ольшанська акцентувала увагу присутніх на надзвичайно широкій географії учасників – майбутніх партнерів проєкту – закладів освіти Києва, Львова, Харкова, Чернігова, Переяслава, Дніпра, Полтави, Борисполя, Кременчука тощо.

Учасники конференції, які є партнерами проєкту VEHUB4YOU представили Університет Фоджа (Італія), Університет прикладних наук RISEBA (Латвія), Мінгячевірський державний університет (Азербайджан). Декан зазначила, що конференція відбувається у змішаному форматі. Для участі зареєструвалося понад 265 учасників – науково-педагогічні працівники, докторанти, аспіранти, студенти з України, Азербайджану, Італії, Латвії, Естонії, Польщі, Грузії, Чехії.

Координатор проєкту від італійського Університету Фоджа П’єрпаоло Магліокка, професор кафедри менеджменту, привітав учасників конференції та побажав усім плідної роботи та цікавих дискусій.

 

Зане Рашевська, PhD, керівник Центру безперервного навчання в Університеті RISEBA (м. Рига, Латвія) у виступі зазначила важливість реалізації проєкту VEHUB4YOU та зробила короткий огляд досягнень Університету RISEBA в розвитку стартап-руху та роботі креативного бізнес-інкубатору, яким вона також керує.

 

Також, учасників конференції привітав Іренеуш Жуховскі, ректор Міжнародної Академії Прикладних Наук в м. Ломжа (Польща), доктор інженер.

 

Цікавим та змістовним був виступ Саміри Ахмадової, координатора проєкту VEHUB4YOU від Мінгячевірського державного університету. Зокрема, пані Саміра доповіла про результати реалізації проєкту в Азербайджані, створення Міжнародної мережі віртуальних молодіжних бізнес-хабів VEHUB4YOU з-понад 20 закладів освіти.

 

Георгій Гавтадзе, проректор з навчальної роботи Грузинського національного університету SEU, доктор економічних наук, професор Державного університету імені Акакія Церетелі, Грузія привітав учасників та гостей, а також, підкреслив важливість такого заходу для утвердження міжнародного іміджу, визнання та підтримки української вищої освіти та Київського національного університету технологій та дизайну зокрема.

 

Серед почесних гостей конференції були: Михайло Непран, перший віцепрезидент Торгово-промислової палати України, заслужений економіст України;

 

Юрій Кабаков, директор Органу сертифікації персоналу Української асоціації якості, кандидат технічних наук;

 

Владислав Будяков, начальник Управління державного регулювання обороту на ринку віртуальних активів Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку кандидат економічних наук;

 

Юрій Бугрим, АТ «Сенс банк», керівник середнього бізнесу;

 

Віктор Гренюк, генеральний директор ДП «ЖИТОМИРСЬКИЙ ЛІКЕРО-ГОРІЛЧАНИЙ ЗАВОД»;

 

Євген Овчаренко, професор кафедри публічного управління, менеджменту та маркетингу Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля.

 

Цікавою була доповідь Ольги Черниш, к. е. н. доцента та Тетяни Нефедової, к. е. н., доцента щодо Європейських стандартів бізнес-планування, де було наголошено на тому, що в міжнародній практиці найбільш визнаними та впливовими інституціями, які мають власне уявлення (вимоги) до змісту бізнес-плану є такі всесвітньовідомі консалтингові структури як: UNIDO, KPMG, ЄБРР, TAСIS, IFC, BFM Group.

 

Наталія Радіонова, д. е. н., проф., професор кафедри фінансів та бізнес-консалтингу представила доповідь на тему «Вплив мегатрендів світового суспільства на розвиток аудиту в Україні», де висвітлила основні світові мегатренди, зокрема цифровізацію, мобільність та культуру знань; стійкість, глобалізацію та безпеку; гендерні зміни, здоров’я, соціальна відповідальність та ін.

 

У конференції взяв участь Кирило Сторчак, магістрант Національного авіаційного університету, з доповіддю на тему «Маркетинг в умовах розвитку цифрових технологій під час війни», який наголосив, на важливості цифрових технологій, та їх сприяння у розвитку економіки та підтримці підприємств під час війни.

 

Після невеликої перерви учасники продовжили роботу на платформах конференції в онлайн-режимі. Було заслухано багато цікавих та ґрунтовних доповідей щодо сучасних проблем функціонування соціально-економічної системи України в умовах повномасштабної війни та перспективи її відновлення у повоєнний період.

Загалом інтернет-конференція відбулася на високому науково-практичному та організаційному рівні, була достатньо інформативною та корисною, що неодноразово зазначалося у виступах учасників та гостей. За результатами роботи буде видано збірник тез доповідей в електронному форматі.

Висловлюємо щиру вдячність колективу кафедри смарт-економіки за високий рівень підготовки, організації та проведення конференції!

Щиро дякуємо учасникам та гостям заходу за цікаві доповіді, насичені та плідні дискусії! Тримаємо освітній та науковий фронт! Разом до Перемоги!

01.05.2024