КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

ТУРИСТИЧНИМИ СТЕЖКАМИ КНУТД

Для студентів Інституту культури і креативних індустрій була проведена екскурсія «Туристичними стежками КНУТД». Її організаторами та модераторами стали здобувачі освіти кафедри туризму та готельно-ресторанного бізнесу Ярослав Скоренко, Адріан Бензар, Лілія Жуковська та Яна Тищенко. До екскурсійного показу були включені об’єкти, що розташовані зовні та всередині університету. Цікавими та змістовними виявилися розповіді наших екскурсоводів про пам’ятник легендарному герою, славному Кожум’яці, який уособлює в собі традиції нашого університету - дизайн та виготовлення виробів зі шкіри. Неймовірно легким, красивим та доволі містичним є Арт-об’єкт «З видимого пізнай невидиме», який разом із іншим - «Деревом натхнення в красі та дизайні», налаштовує на філософські думки про життя та плинність нашого часу.

  

Стежка маршруту всередині навчального корпусу пролягала через найцікавіші музеї КНУТД: у музеї «Костюмотека» студенти отримали цікаву інформацію про костюми, частина з яких була створена руками студентів університету методом реконструкції, тобто відтворення історичного й етнографічного костюмів, адже історичний костюм, це не лише антична Греція, періоди ренесансу, бароко, це також і мода ХХ століття. Саме тому значну цікавість викликали моделі-реконструкції робіт Givenchy та Мадлен Віонне. Ці речі виступають як своєрідний спосіб вивчення історії моди, коли дослідники в співдружності з декількома музеями, фондами створювали автентичні сорочки, спідниці й інші види одягу, фіксували їх, вимірювали та фотографували, і на основі цієї інформації відтворювали експонати.

У музеї вінтажних і сучасних швейних машин, який заснований у 2005 році в Київському національному університеті технологій та дизайну на честь 50-річчя кафедри машин легкої промисловості (зараз кафедра механічної інженерії) сильне враження справили справжні експонати – швейні машинки та деталі до них родом із ХІХ століття і до сьогоднішнього дня. З цікавістю студенти дізнались, що вперше ідея створення швейних машин з’явилась ще у 1750 роках, перший апарат, який віддалено можна було назвати швейною машиною, створили в 1790 роках. А справжню швейну машину з багаторазовими змінними деталями (частина з яких представлена в музеї) створив американець Іссак Зінгер у 1851 році, і до сьогодні корпорація The Singer Company займається їх масовим виробництвом.

У «Музеї вишиванки», який був відкритий в університеті до Всесвітнього дня вишиванки 18 травня 2023 року, екскурсанти ознайомились зі зразками рушників, старовинних речей, ляльок-мотанок, одягу, предметів побуту. Особливо зацікавила студентів  унікальна серія «Кролевецькі рушники» з Сумщини. На сьогодні музей став постійно діючим творчим простором, своєрідною світлицею, де можна побачити як сучасні твори мистецтва, так і неймовірні й унікальні артефакти, які передають цінності української культури різних історичних епох та заряджають позитивною енергією.

Ця екскурсія стала для студентів поштовхом до розвідування та створення нових і цікавих туристичних стежок Київського національного університету технологій та дизайну.

01.05.2024