КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

Німецько-Українська онлайн-конференція «Відновлювані джерела енергії у комунальній сфері України»

Німецько-Українська промислово-торговельна Палата – за дорученням Федерального Міністерства економіки та енергетики Німеччини  і у співпраці з компанією energiewaechter GmbH – провела у рамках експортної ініціативи „Енергоефективність та відновлювана енергетика в Україні“ інформаційну конференцію «Відновлювані джерела енергії у комунальній сфері України».

На запрошення організаторів участь у заході взяли працівники Центру управління енергоефективністю – Анатолій Козленко, директор та Михайло Шеремет, провідний інженер.

Конференція відбулася у режимі онлайн, через систему конференц-зв’язку Zoom одночасно в Німеччині і в Україні. Метою конференції було – привернути увагу українських громад, комунальних підприємств, енергетичних компаній до використання відновлювальних джерел енергії в комунальній сфері та залучити їх до співпраці з німецькими компаніями, які мають відповідний досвід з вирішення таких проблем та реалізації успішних проектів у цій галузі.

Відкрили конференцію та виступили з вітальним словом: Петер Ціглер – представник Посольства ФРН в Україні, Aлександер Маркус – Голова правління Німецько-Української промислово-торговельної палати, Уповноважений Баварської економіки в Україні та Костянтин Гура – Виконуючий обов’язки Голови Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України.

Про нову енергетичну політику у комунальній сфері Німеччини, гостям розповіла – Верена Бреннан, energiewaechter GmbH, за дорученням Експортної ініціативи з енергетики Федерального міністерства економіки та енергетики (BMWi).

У свою чергу, про стан та перспективи розвитку відновлювальної енергетики в Україні з доповіддю виступив – Юрій Шафаренко, Заступник Голови Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України.

Після офіційної частини та презентацій німецьких компаній, учасникам надали можливість провести окремі переговори з представником кожної фірми. Від нашого університету участь у спілкуванні взяв Анатолій Козленко та провів онлайн зустрічі з Міланом Червенянським - Engelmann Sensor GmbH, Райнером Бюссером - eVERA GmbH та Юрієм Фомічовим - Global Solar Systems GmbH.

Engelmann Sensor GmbH. Компанія виробляє високотехнологічні лічильники тепла, теплові сенсори, ультразвукові вимірювачі об’єму рідин, механічні вимірювачі великих об’ємів рідини, розподілювачі витрат на опалення, електронні лічильники води, радіомодулі для захисту від магнітного впливу та зворотного току води, датчики задимлення, накопичувачі для дистанційного зчитування показників, програмне забезпечення конфігурації і зчитування даних для всіх продуктів фірми.  

eVERA GmbH. Команда eVERA успішно працює у сфері відновлюваних джерел енергії понад 13 років: реалізовано понад 6500 фотовольтаїчних систем у Німеччині, впроваджено технології газопоглинальних теплових насосів через різні проекти в Південно Західному регіоні Німеччини, постачання та монтаж перших комерційно паливних елементів у Саарланді/Саарбрюкені, спорудження першого сонячного накопичувача льоду в Саарланді Хомбург, перша функціонуюча когенерація "без викопного палива".

Global Solar Systems GmbH. Компанія виробляє мобільні сонячні електростанції типу «Сонячна воронка» (Solartrichter). Такі електростанції дуже актуальні в районах стихійних лих чи техногенних катастроф, на будівельних майданчиках, автозаправках, публічних заходах, в аграрній сфері тощо. Їхнє використання дозволяє швидко забезпечити необхідну кількість електроенергії і є альтернативою дизельним чи бензиновим генераторам.

З кожною компанією відбувся обмін контактами, домовлено про подальші зустрічі для обговорення можливостей співпраці і розширення експозиції Центру енергоефективності та було запрошено відвідати наш університет.

Загалом, участь у конференції дозволила оцінити сучасні можливості енергоефективних рішень України та Німеччини, що дає можливість ставити правильні пріоритети у подальшому розвитку діяльності Центру енергоефективності.

25.06.2021