КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

ПІДСУМКИ V МІЖНАРОДНОЇ НАУКОВО-ПРАКТИЧНОЇ КОНФЕРЕНЦІЇ «KYIVPHARMA-2021. ФАРМАКОЛОГІЯ ТА ФАРМАЦЕВТИЧНА ТЕХНОЛОГІЯ В ЗАБЕЗПЕЧЕННІ АКТИВНОГО ДОВГОЛІТТЯ»

26 листопада 2021 року в Київському національному університеті технологій та дизайну відбулася V Міжнародна науково-практична конференція «KyivPharma-2021. Фармакологія та фармацевтична технологія в забезпеченні активного довголіття». Конференція організована під егідою Міністерства освіти і науки України, за підтримки Торгово-промислової палати України.

Мета заходу – обмін науковим та практичним досвідом представників споріднених вищих навчальних закладів, наукових установ, підприємств та ділової спільноти з популяризації наукових досягнень у галузі розробки та виробництва лікарських засобів, обговорення перспектив розвитку фармацевтичної галузі та її євроінтеграції, проблем підготовки фахівців для фармацевтичної промисловості України.

Головний партнер конференції – акціонерне товариство «Фармак» – лідер фармацевтичної промисловості України. Партнерами конференції стали Торгово-промислова палата України та Інститут фізико-органічної хімії і вуглехімії ім. Л.М. Литвиненка Національної академії наук України. Головний інформаційний партнер – видавництво фармацевтичної літератури «Моріон», а також щотижневик «Аптека».

Робота конференції відбувалася в очно-дистанційній формі, у режимі online з використанням технічних засобів ZOOM.

 

Від імені ректора Київського національного університету технологій та дизайну, доктора економічних наук, професора, академіка Національної академії педагогічних наук України, Лауреата Державної премії України в галузі науки і техніки Івана Грищенка, конференцію відкрила проректор з наукової та інноваційної діяльності КНУТД, доктор економічних наук,  професор  Людмила  Ганущак-Єфіменко.

З вітальним словом до учасників звернулися декан факультету хімічних та біофармацевтичних технологій, канд. хім. наук, доцент Ольга Баула, завідувач кафедри промислової фармації КНУТД, доктор фарм. наук, професор Владислав Страшний. Натхненним, спонукаючим до нових творчіх досягнень стало вітання учасникам конференції, що надійшло від  Dr. H. GROTH, голови правління світового форуму демографії та старіння (WDA Forum).

Наукові напрями конференції:

1. Розробка, дослідження властивостей і виробництво активних фармацевтичних інгредієнтів, лікарських засобів і косметичних виробів.

2. Фізико-органічна хімія біологічно активних речовин.

3. Молекулярна фармакологія і хемогеноміка.

4. Фундаментальна і прикладна геронтологія.

5. Сучасні технології дипломного і післядипломногонавчання фахівців.

 

У рамках роботи конференції понад 50 науковців, аспірантів, магістрантів, експертів з України та Європейського Союзу обговорили найважливіші проблеми сучасної фармацевтичної науки та практики, потреби та виклики української фармацевтичної галузі.

Змістовним стало пленарне засідання конференції, яке було повністю присвячено сучасним дослідженням у галузі фармакології та фармацевтичної розробки активних фармацевтичних інгредієнтів, допоміжних речовин та лікарських засобів геріатричного спрямування.

У рамках засідання  великий інтерес учасників конференції викликали доповіді:

  • Романа СМІШКО, Head of R&D АТ «ФАРМАК» на тему «CPhI Worldwide. Інноваційні тренди, нові ідеї та технології»;
  • Володимира БЕССАРАБОВА, д-ра техн. наук,  доц., наукового керівника навчально-наукової лабораторії молекулярної фармакології, хемогеноміки та біогеронтології КНУТД, професора кафедри промислової фармації, Галини КУЗЬМІНОЇ, канд. хім. наук,  доц., доцент кафедри промислової фармаціїї КНУТД та Вадима ЛІСОВОГО, магістранта тієї ж кафедри на тему «Тверді дисперсні системи природних флавоноїдів у виробництві геріатричних лікарських засобів»;
  • Олени ІЩЕНКО, канд. техн. наук, доц., доцента кафедри прикладної екології, технології полімерів та хімічних волокон КНУТД, Вікторії ПЛАВАН, д-ра техн. наук, проф., завідувачки кафедри прикладної екології, технології полімерів та хімічних волокон КНУТД та Ірини ЛЯШОК, канд. тех. наук, доц., доцента тієї ж кафедри на тему «Технологія електроформування волокнистих матеріалів на основі біосумісних полімерів»;
  • Олени САЛІЙ, канд. фарм. наук, доц., доцента кафедри промислової фармації, директора ТОВ «БІОТЕСТЛАБ» на тему  «Впровадження підходу Quality by Design на етапі фармацевтичної розробки ін’єкційного препарату для внутрішньосуглобового введення»;
  • Надії МАТВЄЄВОЇ, д-ра біол. наук, проф., завідувачки лабораторії адаптаційної біотехнології Інституту клітинної біології та генетичної інженерії НАН України на тему «Розробка фармацевтичної композиції біофлавоноїдів з флеботонічними та протизапальними властивостями».

 

В режимі on line з використанням технічних засобів ZOOM в роботі конференції прийняли участь Yevgen KARPICHEV, PhD, Senior Researcher Sustainable Chemistry & Engineering group leader of Tallinn University of Technology (Estonia) та Denys BONDAR, Ph.D candidat  з доповіддю «Nanodiamonds for targeted drug delivery»,  а також заочно Dr. HANS GROTH, Chairman of the Board of World Demographic & Ageing Forum (WDA Forum), Dr. med., MBA з доповіддю «Орієнтири фармацевтичної промисловості України у зв'язку із демографічною ситуацією, що змінюється».

Жваву наукову дискусію ініціювали доповіді науково-педагогічних працівників кафедри промислової фармації Андрія ГАЛСТЯНА, д-ра. хім. наук, проф., професора та Іллі РЕСНИЦЬКОГО, асистента.

За результатами роботи конференції буде видано ЗБІРНИК НАУКОВИХ ПРАЦЬ «ФІЗИКО-ОРГАНІЧНА ХІМІЯ, ФАРМАКОЛОГІЯ ТА ФАРМАЦЕВТИЧНА ТЕХНОЛОГІЯ БІОЛОГІЧНО АКТИВНИХ РЕЧОВИН. Випуск 4». 

30.11.2021