КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

Відбулося обговорення «промислового безвізу» з ЄС та очікування від його впровадження

Темою для обговорення під час засідання Комітету підтримки експорту та інвестицій у Київській торгово-промисловій палаті, онлайн участь у якому також взяв член Комітету, директор Центру управління енергоефективністю нашого університету Анатолій Козленко, став так званий «промисловий безвіз». Це неофіційна назва Угоди про оцінку відповідності та прийнятність промислових товарів (Agreement on Conformity Assessment and Acceptance of industrial products, ACAA), який відкриває широкі можливості для українських підприємців. Вперше про ці можливості та деталі угоди підприємці були широко інформовані саме під час засідання Комітету.  Тетяна Мельниченко, в.о. директора департаменту технічного регулювання та інноваційної політики Міністерства економіки зазначила, що перші переговори щодо укладання «промислового безвізу» почались ще 2005 року. І лише нещодавно вдалось перейти від перемовного процесу до конкретних кроків. Мельниченко наголосила, що після підписання цього документу, “буде спрощення технічних бар'єрів торгівлі і уникнення подвійної сертифікації промислової продукції”. Тобто підприємцям певних галузей не потрібно буде проходити сертифікацію продукції і в Україні, і в Євросоюзі. Достатньо буде зробити її один раз. “І не буде додаткових процедур, які будуть обтяжувати бізнес”, - підкреслила Мельниченко, - “Перший бенефіт - це економія часу, другий бенефіт - економія фінансів, і уникнення будь-яких бюрократичних процедур, як всередині нашої держави, так і на кордоні, на митниці”.   Мельниченко наголосила: “ Україна - це перша країна у світі, яка при сприятливих умовах і при політичній волі обох сторін ( України та ЄС) укладе такого виду угоду. Угоди, які укладені у ЄС із США, Канадою, Мальтою, Ізраїлем  та іншими країнами, кардинально відрізняються”. 

Важливим елементом сертифікації промислової продукції стануть вимоги обов’язкової сертифікації персоналу підприємства, підтвердження його кваліфікації міжнародним нормам. Це застереження повинно бути враховано всіма фірмами, які бажають вийти на європейські ринки та пройти зазначену процедуру.

Всі можливості долучитися до світових ринків актуальні також для підприємств легкої промисловості. Ознайомлення та вивчення цих правил дозволить якнайшвидше заявити про себе в конкурентних умовах ринку.

17.12.2021