КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

ЛЕКЦІЯ ВИКЛАДАЧА ШКОЛИ МОДИ ТА ТЕКСТИЛЮ БІРМІНГЕМСЬКОГО ГРОМАДСЬКОГО УНІВЕРСИТЕТУ НА ФАКУЛЬТЕТІ ІНДУСТРІЇ МОДИ

У рамках міжнародної співпраці на факультеті Індустрії моди відбулась лекція викладача Школи моди та текстилю Бірмінгемського міського університету (Велика Британія) Сабін Леттманн на тему «Циркулярний дизайн у моді» для студентів та аспірантів спеціальностей 015 Професійна освіта (Технології виробів легкої промисловості) та 182 Технології легкої промисловості, а також викладачів факультету індустрії моди. Організатором та модератором цього заходу стала кандидат педагогічних наук, доцент кафедри професійної освіти в сфері технологій та дизайну Яна Шугайло.

Сабін Леттманн має більш ніж 20-річний досвід роботи дизайнером одягу. Її колекції були представлені на міжнародному рівні, наприклад, на паризькому ярмарку моди Who's Next. Дизайнерка співпрацювала з Крістіаном Лакруа, швейцарським модним лейблом Akris, Джоном Ноймайєром. Також Сабін викладає в університеті та проводить дослідження у галузі циркулярного дизайну.

На думку Сабін, індустрія моди має змінитись, щоб відповідати принципам сталого розвитку. Вона вважає, що кожен має зробити свій внесок, щоб досягнути 17 цілей сталого розвитку.  Кожен крок до їх досягнення має значення!

Дизайнерка розповіла про свій досвід розробки колекції в рамках циркулярного дизайну. Вона запропонувала універсальну схему, яка може використовуватись майбутніми дизайнерами та технологами, що працюватимуть із циркулярним дизайном. Для такого дизайну важливо не тільки зменшувати кількість відходів, уникати перевиробництва, працювати з місцевими громадами, підтримувати ремесла, також  працювати з природними матеріалами, що можуть в подальшому або біорозкладатись, або підлягати апсайклінгу чи ресайклінгу, діяти згідно зі стандартом Cradle to Cradle.

Після лекції слухачі мали можливість задати питання, які їх цікавили та висловити пропозиції щодо співпраці.

Факультет Індустрії моди сподівається на подальше продовження співробітництва з Бірмінгемським громадським університетом (Велика Британія) у реалізації спільних проєктів. Щиро вдячні Сабін Леттманн за цікаву та надихаючу лекцію!

19.05.2022