КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

КНУТД ОТРИМАВ СИСТЕМУ СУПУТНИКОВОГО ЗВ’ЯЗКУ STARLINK

Високошвидкісний супутниковий доступ до мережі «Інтернет» є однією з найсучасніших технологій, які розробляють провідні компанії світу. Найбільших успіхів у цій галузі досягла компанія SpaceX, яку очолює Ілон Маск. Наразі вона вже розгорнула орбітальне угруповання більше ніж із 2400 супутників та продовжує його нарощувати. До 2027 року їх кількість становитиме 42000. Це дало можливість забезпечити найбільші покриття та швидкість передачі даних для систем такого типу.

Після початку повномасштабної військової агресії росії проти України компанія SpaceX надала Україні безкоштовний доступ до мережі «Starlink» та надіслала термінали, що забезпечують зв’язок із супутниками. Насамперед це обладнання отримали військові та підприємства критичної інфраструктури, а згодом програма допомоги була продовжена та наразі вже заклади освіти отримали можливість під’єднатися до супутникового інтернету.

Завдяки сприянню Міністерства освіти та науки України наш університет отримав два комплекти обладнання для під’єднання до Starlink. Це дало змогу створити резервні канали під’єднання до інтернету, що працюють незалежно від наявності зв’язку через основні оптиковолоконні лінії, що є особливо актуальним під час воєнного стану. Досвід нашого університету свідчить, що наявність стабільного зв’язку є украй важливою для організації якісного освітнього процесу, наукової та адміністративної діяльності закладу вищої освіти. Тому створення додаткових каналів зв’язку є безумовним кроком уперед, який сприятиме підвищенню ефективності нашої роботи.

Київський національний університет технологій та дизайну висловлює щиру подяку Міністерству освіти та науки України та компанії SpaceX за надане обладнання.

25.06.2022