КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

ЛЕКЦІЯ «АКАДЕМІЧНА ДОБРОЧЕСНІСТЬ» ДЛЯ ЗДОБУВАЧІВ ОСВІТИ НАВЧАЛЬНО-НАУКОВОГО ІНСТИТУТУ ІНЖЕНЕРІЇ ТА ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ

15 лютого 2023 року для студентів Інституту інженерії та інформаційних технологій КНУТД Ігор Пономаренко, керівник Центру менеджменту якості освітньої діяльності, прочитав  лекцію «Академічна доброчесність». «Кодекс академічної доброчесності Київського національного університету технологій та дизайну» є одним з основних складників внутрішньої нормативної бази системи забезпечення якості вищої освіти та якості освітньої, наукової, науково-технічної, мистецької та інноваційної діяльності університету. Він регулює застосування загальних засад і правил наукової етики, встановлює моральні принципи і загальні етичні норми у відносинах між представниками університетської спільноти.

На лекції були присутні не лише студенти першого року навчання, а й здобувачі освіти старших курсів, магістри, аспіранти та викладачі Інституту інженерії та інформаційних технологій.

Ігор Пономаренко розповів про основні законодавчі акти, на які спирається «Кодекс академічної доброчесності КНУТД». Нагадав студентам, що дотримання академічної доброчесності здобувачами вищої освіти в Університеті передбачає: самостійне виконання навчальних завдань, завдань поточного та підсумкового контролю результатів навчання; посилання на джерела інформації у разі використання ідей, розробок, тверджень, відомостей; дотримання норм законодавства про авторське право і суміжні права; надання достовірної інформації про результати власної навчальної (наукової, творчої) діяльності, використані методики досліджень і джерела інформації.

Жваву дискусію, очікувано, викликало питання академічного плагіату.

Також, лектор розповів і про сучасний світовий досвіт дотримання правил академічної доброчесності.

21.02.2023