КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

Участь КНУТД у тренінгу проєкту Організації промислового розвитку ООН

КНУТД  взяв участь у проєкті Організації промислового розвитку ООН (UNIDO) «Глобальна програма еко-індустріальних парків: реалізація на місцевому рівні». Тренінг проходив у Міжнародному віденському центрі (м. Відень, Австрія) з 20 по 24 лютого 2023 року. У робочій зустрічі взяли участь представники від уряду, зокрема Міністерства економіки України та Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Асоціації підприємців України, університетів та бізнесу. КНУТД представили проректор з освітньої діяльності Оксана Моргулець та завідувачка кафедри смарт-економіки Анна Олешко.

Ключовими цілями робочої зустрічі було посилення потенціалу для впровадження моделі еко-індустріальних парків для стейкхолдерів в Україні; обмін міжнародним досвідом UNIDO щодо розвитку еко-індустріальних парків між країнами, залучення інвестицій до еко-індустріальних парків України.

Спікерами були: Крістіан Сьюзен – програмний менеджер GEIPP, UNIDO; Рана Пратап Сінгх і Aлессандро Фламміні – проєктні менеджери GEIPP Україна, UNIDO; Бранко Дуньїч – міжнародний експерт із ресурсо-ефективного та чистого виробничтва, UNIDO; Дік ван Бірс – міжнародний незалежний фахівець із сталого розвитку; Антон Клещов – національний координатор проєкту GEIPP Україна, UNIDO; Вікторія Школьна – національний експерт з політики еко-індустріальних парків, UNIDO.

У межах тренінгу розглядалися такі питання:

  • досвід розвитку еко-індустріальних парків;
  • планування в концепції еко-індустріального парку та генеральний план, огляд інструментів;
  • впровадження еко-індустріальних парків: інструменти моніторингу еко-індустріальних парків;
  • інструменти моніторингу ресурсо-ефективного та чистого виробництва, інструменти промислового симбіозу;
  • інструменти служби управління парком;
  • фінансування розвитку еко-індустріальних парків.

А також члени робочої групи відвідування еко-індустріальних парків Австрії – EcoPlus Business Park, Wiener Neustadt Technopole TFZ, Green Tech Valley та Польщі – Katowice Special Economic Zone (KSSE), Silesia Automotive & Advanced Manufacturing (SA&AM).

Еко-індустріальні парки є ключем до інклюзивного та сталого промислового розвитку, оскільки вони сприяють міжгалузевій співпраці та співробітництву громад для отримання спільних переваг, пов’язаних з економічною, соціальною та екологічною ефективністю. Завдяки інтеграції та розширенню еко-індустріальних парків країни можуть створити більш конкурентоспроможну та стійку промислову виробничу базу. Це одна з головних цілей Глобальної програми еко-індустіальних парків (Global Eco-Industrial Parks Programme, GEIPP), що реалізується Організацією промислового розвитку ООН (United Nations Industrial Development Organization, UNIDO) та фінансується урядом Швейцарії через Державний секретаріат з економічних питань Швейцарії (SECO).

Метою створення еко-індустріальних парків в Україні є досягнення синергії від співпраці уряду, місцевих громад, бізнесу і університетів та залучення іноземних інвестицій для відновлення і розбудови післявоєнної економіки України.

Важливо узгодити підходи до еко-індустріальних парків у країнах, де працює UNIDO, обмінюючись успішним досвідом і навчаючись одне в одного. Також важливо використовувати однакові інструменти та разом сприяти їх розвитку.

UNIDO розроблено набір інструментів, щоб допомогти країнам визначити найкращі точки входження для успішного впровадження еко-індустріальних парків, а також керування менеджментом парків і компаніями індустріальних парків у цьому процесі. Набір інструментів пропонує управлінцям індустріальних парків і політикам правильні інструменти для розширення зусиль і отримання соціальних, економічних і екологічних переваг.

Інструменти надають покрокові вказівки щодо оцінки індустріального парку відповідно до Міжнародної рамки для еко-індустріальних парків і подальшого визначення, визначення пріоритетів, планування, управління та моніторингу ініціатив еко-індустріальних парків. Вони також допомагають визначити і впровадити заходи ресурсоефективного, чистого виробництва та промисловий симбіоз в еко-індустріальних парках. Крім того, інструменти забезпечують структуру моніторингу реалізації підходів еко-індустріального парку. Розробляються додаткові інструменти щодо концепції та генерального планування еко-індустріального парку, планування послуг з доданою вартістю керівництвом парку, а також полегшення доступу до фінансування.

24 лютого 2023 року на засіданні Кабінету Міністрів України Уряд ухвалив Стратегію розвитку індустріальних парків до 2030 року. Це рішення покликане пришвидшити перетворення індустріальних парків на драйвери економічного зростання для країни, сприяючи при цьому трансформації індустріальних парків на основі модулів еко-індустріального парку (https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-skhvalennia-stratehii-rozvytku-industrialnykh-par-a176r).  

28.02.2023