КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

ФОТОВИСТАВКА «СЛІДИ РУССКОГО МІРА» У КНУТД

У виставковому просторі читальної зали науково-технічної бібліотеки 8 березня 2023 р. відкрито експозицію фотовиставки «Сліди русского міра».

Автор світлин – Станіслав Євгенійович Потанін, старший викладач кафедри мультимедійного дизайну, член Національної спілки фотохудожників України, член Національної спілки журналістів України, директор Музею фотографії КНУТД.

Унікальні знімки зроблені Станіславом Потаніним під час волонтерських поїздок та надання допомоги у звільнених містах і селищах Київщини у період початку повномасштабного наступу російських військ на наші території. Це вражаючі документальні факти року війни та злочинів ворога – російського окупанта. Світлини складають загальну картину наслідків руйнівного ворожого вторгнення: понівечені будинки і мости, спалені автівки, пошкоджені пам’ятки культури. В експозиції об’єднано фото міст Бучі, Гостомеля, Ірпіня – місто, яке героїчно тримало оборону, що перешкодило загарбникам максимально близько підійти до столиці, і було звільнено від окупантів 28 березня 2022 року.

Кожен мав змогу побачити жахливі наслідки повномасштабного вторгнення – суцільні руїни замість колись квітучих мирних українських містечок. Такі світлини необхідно зберігати як матеріальні свідчення на згадку кожному українцю, усім на землі про злочини росії в Україні. Мине час, мине багато років, а ці трагічні сторінки нашого життя обов’язково будуть меморіалізовані й стануть частиною національної пам’яті та історії. У світлинах назавжди зберігається мить життя, очі фотохудожника передають через його світлини образи, події, тим самим часто у фотороботах поєднується минуле, теперішнє і майбутнє.

Ця фотовиставка є внеском митця у справу збереженням пам’яті про війну. Переконливо віримо – настане час Перемоги, але пекло війни людство пам’ятатиме довго, й ті, хто боронив Україну, поведуть до музеїв війни своїх дітей та онуків, щоб вшанувати полеглих захисників, подивитися артефакти війни, побачити історію боротьби, щоб пам’ятати ціну перемоги й не втратити те, заради чого боролись сталеві, незламні герої.

Відкриття експозиції персональної фотовиставки Станіслава Потаніна відвідали здобувачі вищої освіти і викладачі факультетів дизайну та мистецтв і моди, співробітники бібліотеки. Володимир Тименко, завідувач кафедри мультимедійного дизайну, доктор педагогічних наук, професор відзначив історичну значущість, високий художній і документальний рівень фотовиставки, висловив спільну надію на Перемогу України, а також необхідність відображення засобами фотомистецтва відбудови і відродження постраждалих міст нашої держави.

Вдячні відвідувачі побажали автору подальших творчих успіхів, а студентам – гідного наслідування прикладу майстра фотографії, нашого талановитого викладача Станіслава Потаніна.

Від дирекції НТБ висловлюємо щиру вдячність автору світлин та співпрацю на постійній основі, ми завжди раді підтримати ініціативу наших талановитих викладачів і студентів, поціновувачів різноманіття жанрів та стилів фотомистецтва.

Виставка триватиме протягом березня 2023 р. у приміщенні читальної зали НТБ (ауд. 1-0392, 1-й корпус), отже запрошуємо до перегляду.

 

Текст: Ніна Максимова, Тетяна Букорос

16.03.2023