КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

ЗАСІДАННЯ НАУКОВИХ ГУРТКІВ КАФЕДРИ ПРИВАТНОГО ТА ПУБЛІЧНОГО ПРАВА

22 травня 2023 року відбулося засідання наукового гуртка «Актуальні проблеми публічного права» (керівники наукового гуртка Оніщик Ю.В., Олійник А.Ю., Коваленко І.А.). під час якого члени гуртка представили наукові дослідження для участі у І Всеукраїнській науково-практичній конференції «Проблеми реалізації прав, свобод і законних інтересів суб’єктів права в Україні», проведення якої заплановано кафедрою приватного та публічного права в наступному навчальному році.

24 травня 2023 року відбулося засідання наукового гуртка «Актуальні питання приватного права» (керівник наукового гуртка Коваль О.М.). Тема: «Вплив цифровізації на договірне право». Учасники засідання використали форму доповідей, щоб дослідити роль цифровізації в розвитку сучасного суспільства, аналізувати виклики і можливості, пов'язані з електронними контрактами та технологією блокчейн.

Особлива увага була приділена захисту конфіденційності в епоху великих даних: вивченню правових наслідків і нормативних рамок, що стосуються збору, використання та зберігання персональних даних приватними особами.

Учасники також розглянули питання відповідальності онлайн-платформ за вміст, створений користувачами: вивчення юридичної відповідальності платформ за вміст, створений користувачами, зосереджуючись на таких питаннях, як наклеп, порушення авторських прав і ворожнеча. Також були розглянуті питання захисту споживачів в економіці спільного використання (заходів для захисту прав споживачів на однорангових платформах, таких як Airbnb, Uber і TaskRabbit). Захист споживачів на цифровому ринку: аналіз правових заходів і викликів, пов'язаних із захистом споживачів в Інтернеті, включно з питаннями введення в оману, шахрайства та недобросовісної ділової практики.

В рамках дискусії члени наукового гуртка обговорили специфіку онлайн-розв'язання суперечок, оцінили ефективність та юридичні наслідки механізмів онлайн-розв'язання суперечок у справах приватного права, таких як суперечки щодо електронної комерції чи розбіжності у договорі.

Цікавою була також дискусія з приводу відповідальності за штучний інтелект і автономні системи: дослідження питань юридичної відповідальності, що виникають у зв'язку з використанням штучного інтелекту, роботів і автономних транспортних засобів, зокрема в контексті аварій і шкоди, заподіяної цими системами.

26 травня 2023 року відбулося засідання наукового гуртка «Discussion» (керівник наукового гуртка Фастовець Н.В.), яке було присвячено обговоренню можливої  політичної стратегії  України та правових інструментів, які можуть бути використані в процесі створення та функціонування міжнародної системи запобігання у майбутньому можливих військових конфліктів з урахуванням вже існуючих геополітичних та міжнаціональних  проблем.

02.06.2023