КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

ІВАН ГРИЩЕНКО ВЗЯВ УЧАСТЬ У ТРЕНІНГУ ДЛЯ КЕРІВНИКІВ ВИЩОЇ ЛАНКИ ЗАКЛАДІВ ОСВІТИ

«Турбота про психічне здоров’я у закладах вищої освіти» – таку тему обговорювали ректори українських університетів на тренінгу, який відбувся у львівському Українському Католицькому Університеті 26 лютого 2024 року.

Ця подія стала однією з важливих місій сьогодення – допомога закладам вищої освіти розробити ефективну систему піклування про психічне здоровʼя студентів, викладачів, працівників та реагувати на ситуацію, яка, на жаль, склалася в нашій державі у зв’язку з військовою агресією росії проти України.

У тренінгу взяли участь ректори понад 35-ти провідних університетів, академій та інших закладів вищої освіти. Київський національний університет технологій та дизайну представляв Іван Грищенко, ректор, доктор економічних наук, професор, академік НАПН України. Захід було проведено в рамках Всеукраїнської програми ментального здоров’я за ініціативи Олени Зеленської, за підтримки Координаційного центру з психічного здоров’я Кабінету Міністрів України, Міністерства освіти і науки України та Українського Католицького Університету.

Під час обговорення тем тренінгу особливу увагу було приділено питанню створення комфортного психологічного клімату з-поміж студентів, адже молодь нині знаходиться в надскладних умовах навчання: війна, щоденні повітряні тривоги, страх за своє життя і життя своїх рідних – все це, безумовно, впливає на розвиток особистості, на якість життя, на якість навчання. Ці та інші питання обговорили учасники заходу.

Оксана Збітнєва, керівниця Координаційного центру з психічного здоров’я при Кабінеті Міністрів України наголосила: «Війна – це марафон, дистанція якого нам не відома. Плекати індивідуальну й колективну стійкість – це велика соціальна трансформація, ключове послання якої “відновимо людину – людина відновить все”».

Заступник міністра освіти і науки України Андрій Вітренко зазначив, що окрім усіх особливостей нинішньої ситуації в нашій країні, не слід забувати й про звичайні життєві події, через які так чи інакше проходять усі студенти: «Світовий досвід показує, що проблематика психічного здоровʼя з-поміж студентів є актуальною – 41 % молоді отримує стрес після вступу в університет».

Отже сама тема піклування про психологічне здоров’я пов’язана не тільки з війною, а й з абсолютно звичним в соціумі перебігом подій, на які, можливо, раніше у мирний час зверталося менше уваги. Але в будь-якому випадку зрозуміло, що це є фундаментом для виховання майбутнього покоління фахівців.

Тож після обміну досвідом з колегами, проаналізувавши усі думки та отримавши необхідні рекомендації, колектив КНУТД активно працюватиме в цьому напрямі, адже створення комфортних умов для навчання, спілкування, взаєморозуміння між викладачами та студентами, підвищення рівня обізнаності та розуміння студентами майбутніх своїх дій – це пріоритетний напрям роботи керівництва університету та всього професорського-викладацького складу.

Бережімо себе, своїх рідних, підтримуймо одне одного, піклуймося один про одного, тримаймося разом – до нашої Перемоги!

28.02.2024