КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

ПРОЧИТАЙТЕ ЦІ ВІРШІ. ПОБУДЬТЕ ПОРУЧ…

3 березня світ відзначив Міжнародний день письменника. Письменники в усі віки були провісниками не тільки національної культури та мистецтва, а й боротьби за ідентичність, культурні цінності та ідеали людства. На жаль, часто саме через відверту громадянську позицію, далекоглядність митці зазнавали переслідувань, їх намагалися відправити в заслання, вбити, а їхні твори заборонити або знищити. Адже саме твори у художніх формах зберігали ідеї і сенси сміливих, нескорених і вірних синів і доньок своєї батьківщині.

Слово – це ліки, й слово – це зброя!

З початком російсько-української війни багато митців змінили слово на зброю, а інші стали надійним тилом для фронту. І знову, як у всі часи, їх намагається знищити підлий ворог. І так само сміливі ідеї продовжують жити у книгах.

Міжнародний день письменника у 2024 році став Днем пам’яті літераторів, які загинули внаслідок російсько-української війни. Один із них – наш Максим Кривцов.

«Вірші з бійниці» – перша збірка Максима Кривцова «Далі», випускника факультету мистецтв і моди КНУТД,  талановитого поета і письменника, відданого, мужнього українського Воїна, молодшого сержанта Збройних Сил України, який трагічно загинув 7 січня 2024 року в боротьбі з ворогом за незалежність та суверенітет України.

Мистецтво під час війни – це завжди відверто. Воно робить нас крихкими, але водночас сильними; емоційними, але послідовними у своїх емоційних вибухах; розкриває красу буття, але в іншому розумінні краси. Вірші Максима – наче власна його плоть і кров, якою він ділиться з нами, його душа, його солоний піт, його страх і любов... Прочитати вірші Максима Кривцова можна у читальному залі науково-технічної бібліотеки. У книзі ви знайдене нетипове для таких видань місце для Вашого вірша, або для власних роздумів… А ще вірші Максима чудово лягають на музику, їх виконує український гурт «Yurcash», з-поміж них «Панівна висота», «Він в ЗСУ, вона в ТрО», «Жовтий скоч» (звучить в українському фільмі «Наші котики»).

Максим хотів, щоб його книжка не просто стояла на полиці, а була нам другом, який завжди поруч, з яким хочеться ділитися потаємним, з яким хочеться мріяти…

Ми чекали на новий тираж збірки, попередній – було розкуплено за лічені хвилини після звістки про загибель автора. Сьогодні вона у фонді бібліотеки, на почесному місці  виставки літератури, присвяченої війні. У виданні вміщено світлини автора й рукописи його поезій. «Вірші з бійниці» входять до списку найкращих українських книжок 2023 року за версією «PEN Ukraine».

5 березня 2024 року о 16:00 за адресою: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 11 відбудеться презентація книжки Максима Кривцова та відкриття виставки, присвяченої автору. Презентація відбудеться в рамках проєкту «Візьми лиш за руку мене і стисни як зброю». У заході візьмуть участь рідні, друзі та побратими письменника, модератором виступить Олена Герасимюк, письменниця, парамедикиня УДА.

 

Текст з обкладинки:

Прочитайте ці вірші. Побудьте поруч. Зіпріться на обвалену стіну.

Подихайте сирістю й порохом. Послухайте, як співають птахи на початку весни і працює ворожа техніка на дванадцяту годину. А тоді підійдіть до бійниці – й дивіться.

Як курява ковтає будинки. Як рвуться сталеві нитки снарядів. Як стираються вулиці, наче коректором. Як пострибунчик сонця падає додолу.

Як вигинається трава після того, як по ній пройшла група піхотинців.

Як дідусь тягне велосипед і зникає в тумані. Мусимо побачити дерева і гори, сніги і ріки, любов. І дихати, бо це сьогодні розкіш.

Покажіть собі себе. Те, скільки цукру ви кидаєте собі в чай. Як смажите картоплю. Як жмуритесь від сонця. Як високо закачуєте шкарпетки. Чи зіжмакуєте паперовий стаканчик перед тим, як кинути його до смітника.

Ця бійниця широка. І вона – лише ваша. Варто тільки зазирнути.

Не бійтеся…

Слава Україні! Слава Українським Героям!

05.03.2024