КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

ЗАХИСТ РЕЗУЛЬТАТІВ ПРАКТИЧНОЇ ПІДГОТОВКИ СТУДЕНТІВ НА КАФЕДРІ МИСТЕЦТВА ТА ДИЗАЙНУ КОСТЮМА

На початку березня 2024 року на кафедрі мистецтва та дизайну костюма відбулися захисти навчальної, виробничої та переддипломної практик майбутніх дизайнерів одягу – здобувачів вищої освіти освітньої програми «Дизайн одягу» першого (бакалаврського) рівня.

Студенти першого курсу представили звіти з практики та продемонстрували замальовки та ескізи графічної стилізації рослинного і тваринного світу, нариси архітектури тощо. Ці роботи першокурсники робили на пленері, під час відвідування природничих, історичних і художніх музеїв, галерей під керівництвом Ірини Чуботіної, старшого викладача кафедри, д-ра філософії.

 

Також студенти презентували на захисті результати виконання індивідуального завдання, а саме ресайклінг (recycling) готового виробу або виконання нового виробу або аксесуару, створеного з використанням власних замальовок та стилізації. 

  

Основними завданнями навчальної практики бакалаврів 2 курсу були: відвідування музеїв, виставок, вивчення та огляд зразків європейського та українського костюма, творів декоративно-прикладного мистецтва, живопису, графіки, скульптури, фотофіксація творів, виконання замальовок, опис найцікавіших зразків. Здобувачі освіти разом з Іриною Давиденко, керівником практики, доцентом кафедри МДК відвідали фонди костюма Національного музею архітектури та побуту України, ознайомилися із зразками аутентичного костюма та здійснили реконструкції виробів.

Однією з багатьох, відвіданих у рамках навчальної практики, локацій став Національний музей декоративного мистецтва України, а саме, виставка творів живопису Г. Собачко-Шостак «Очі квітів» та експозиція «Віддзеркалення», присвячена техніці вибійки, де студенти ознайомилися зі зразками українського одягу, предметами декоративно-прикладного мистецтва, а також відвідали майстер-клас з опанування техніки вибійки.

 

Практика в Національному музеї декоративного мистецтва України

 

  

Майстер-клас з техніки вибійки у Національному музеї декоративного мистецтва України

 

Також здобувачі освіти відвідали філію Музею історії Києва – Музей шістдесятництва, де оглянули експозицію «Останній подарунок» присвячену творчості дизайнерки Л. Панченко. У музеї театрального, музичного та кіномистецтва України студентів було запрошено на кураторську екскурсію «100 років авангардному музею». З-поміж інших експонатів у музеї представлено ранні ескізи всесвітньо відомих українських театральних художників ХХ ст. В. Меллера та А. Петрицького, які започаткували колекцію українського сценографічного авангарду 1910–20-х рр.

Результатом виконання завдання з навчальної практики 2 курсу стало відтворення в натуральну величину одного зразка українського народного костюма (спідниця, запаска, обгортка, сорочка, гуня, камізелька, керсетка, силянка, восковий вінок, очіпок) певного етнографічного регіону – за вибором студента; збір інформації щодо регіональних, композиційних, формотворчих особливостей обраного зразка.

 

 

На виставці творів Любові Панченко в Музеї шістдесятництва

 

Вивчення крою та вишивки в фондах костюма Національного музею архітектури та побуту України

 

  

Замальовки українського строю з колекції музеїв

Ескізи сучасних образів з українськими мотивами 

 

   

Зразки елементів українського костюма, виконаних в матеріалі

 

  

Зразки відтворення українських автентичних прикрас

 

Виробнича та переддипломна практика бакалаврів 3 та 4 курсів ОП «Дизайн одягу» проходила на українських підприємствах фешн-індустрії, зокрема, бренд модного одягу «KASS», ФОП Касс Б. В.; дизайн-студія «i-CHEF by Irina Makhinko»; ТОВ «Т-стиль» (бренд «Goldi»); ТОВ «ВІЗАНТІЯ 1» (бренд форменного одягу М-ТАК); бренд модного одягу ANDRE TAN;  підприємство The Dress Shop (Канада) та багатьох інших.

Основними завданнями цієї практики було удосконалення практичних навичок самостійної роботи на посаді дизайнера одягу в процесі розробки та практичного виконання моделі одягу в матеріалі. Залежно від умов на конкретному підприємстві, студентам було пропоновано конкретизувати індивідуальне завдання в одному з трьох форматів: виконання сучасних моделей одягу, реконструкція історичного одягу, виконання моделі з використанням техніки апсайклінг.

За результатами виробничої та переддипломної практик здобувачі ознайомилися з технологіями, обладнанням та організацією сучасних виробництв одягу, а також традиційними й новітніми матеріалами, методами співпраці з партнерами та потенційними споживачами модного одягу.

Ескізи моделей одягу Л. Лук’яненко
для бренду «TONIA»

Ескізи моделей одягу Ю. Кулініч
для бренду «The Dress Shop» (Канада)

Ескізи моделей одягу А. Носенко
для бренду «RITO»

 

Ескізи моделей одягу Л. Бугай для бренду «i-CHEF by Irina Makhinko»

 

  

Робота Ю. Кулініч на підприємстві «The Dress Shop» (Канада)

 

  

  

Робота студентів у дизайн-студії «i-CHEF by Irina Makhinko», виконання моделі в матеріалі Л. Лук’яненко

 

Перегляд робіт здобувачів усіх курсів ОП «Дизайн одягу», виконаних під час практики вже став традицією та відбувається за участю Наталії Чупріної, завідувачки кафедри, проф., гаранта освітньої програми, Калини Пашкевич, декана факультету дизайну, проф., керівників практики: Ірини Чуботіної, д-ра філософії, Ірини Давиденко, доцента, Олени Герасименко, д-ра філософії, доцента, к. т. н. Галини Кокоріної, викладача Олени Муковніної та ін.

Захист навчальної практики на кафедрі мистецтва та дизайну костюма

 

Захист виробничої та переддипломної практики на кафедрі мистецтва та дизайну костюма

 

29.03.2024