КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

ВІД МИНУЛОГО ДО СЬОГОДЕННЯ – «БАБИН ЯР»

2 квітня 2024 року здобувачі освіти кафедри комп’ютерної інженерії та електромеханіки під керівництвом куратора Євгенії Романюк, доцента відвідали Національний історико-меморіальний заповідник «Бабин яр».

Ця місцевість у Києві є одним з символів нацистської політики геноциду. Бабин Яр – це всесвітньо відоме місце трагедії, що стала символом Голокосту. Тут у роки фашистської окупації України було розстріляно понад 100 тисяч цивільних громадян, військовополонених, підпільників, партизанів, заручників, членів ОУН, психічнохворих та ін.

Другою трагічною подією Бабиного яру став Куренівський потоп (Куренівська трагедія). Куренівська трагедія — техногенна катастрофа, що сталася в березні 1961 року, коли потужний селевий потік із Бабиного Яру крізь прорвану дамбу затопив Куренівку й призвів до численних жертв.

І вже під час повномасштабної війни росії проти України, під час обстрілу Києва, російські ракети вдарили по території меморіалу Голокосту «Бабин Яр» – по старому єврейському цвинтарю. Керівництво країни-агресора цинічно «анонсувало» цей авіа удар, як боротьбу з технологічними об’єктами СБУ.

 

Студенти, під час екскурсії, відзначили важливість вивчення трагічних події минулого для побудови майбутнього, а також висловили намір працювати на збереження і популяризацію історичної пам’яті.

 

На тлі спогадів про минуле, пронизливої пам'яті та глибокого суму… на дворі весна. Яка здавен була не лише символом оновлення природи, а й початком нового етапу в житті. Життя триває, незважаючи на трагічні події минулого.

 

Нині всі українці мають об’єднатися у наполегливій боротьбі для нашої спільної перемоги. Пам’ятаючи минуле і будуючи  майбутнє, ми стоїмо разом, примножуючи зусилля для перемоги світлого завтра над темрявою минулого для України і світу.

05.04.2024