КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

ПІДСУМКИ ТИЖНЯ ДИЗАЙНУ В КНУТД

КНУТД уперше долучився до наймасштабнішої креативної події року – Тижня українського дизайну та інновацій (Ukrainian Design and Innovation Week, UDIW), що відбувся з 1 по 7 квітня 2024 року в Києві. У рамках заходу пройшов Тиждень дизайну в КНУТД, програма якого передбачала проведення лекцій, майстер-класів, виставки викладачів і студентів, було залучено іноземних лекторів, а також партнерів з України та світу.

1 квітня 2024 року Тиждень дизайну в КНУТД урочисто відкрив Іван Грищенко, ректор нашого університету, доктор економічних наук, професор, академік НАПН України. Іван Михайлович привітав студентів, викладачів факультету дизайну, підкреслив важливість розвитку освітніх програм спеціальності 022 «Дизайн» та підвищення якості дизайнерської освіти в університеті.

Під час зібрання учасники мали можливість прослухати лекцію запрошеного професора Луїджі Фьюмара (Італія/Швейцарія) за темою «Органічний дизайн інтер'єру: сучасні практики», який окреслив основні принципи органічного дизайну середовища як сучасного напряму в архітектурі та дизайні.

2 квітня 2024 року відбулася лекція «Сучасний дизайн середовища закладів загальної середньої освіти» Данила Косенка, завідувача кафедри дизайну інтер’єру і меблів КНУТД, кандидата мистецтвознавства, до якої долучилися не лише викладачі й здобувачі освіти КНУТД, а й представники партнерських закладів освіти України та відвідувачі Тижня українського дизайну та інновацій.

Того ж дня Сергій Лаврусенко, викладач кафедри мультимедійного дизайну, професійний фотограф провів майстер-клас «Фото-, відеопродакшн» для всіх бажаючих студентів та викладачів.

3 квітня Калина Пашкевич, декан факультету дизайну, доктор технічних наук, професор, провела онлайн-лекцію «Розробка колекцій одягу: етапи, джерела натхнення, дизайнерські практики світових будинків моди», до якої доєдналися здобувачі освіти і викладачі факультету дизайну, факультету мистецтв і моди КНУТД, а також студенти та колеги з багатьох ЗВО України, Молдови, Чехії.

Велике зацікавлення в рамках Тижня дизайну викликала лекція «The fashion photography design» фотодизайнера Artur Verkhovetskyi (Велика Британія). Здобувачі освіти факультету дизайну ставили запитання лектору й отримували вичерпні відповіді.

4 квітня в Музеї історії розвитку КНУТД відбулося відкриття виставки робіт здобувачів освіти кафедри мистецтва та дизайну костюма «Український костюм: традиція та сучасність», на якій представлено роботи студентів, виконані під час виробничої практики.

У рамках заходів здобувачі освіти кафедри дизайну інтерʼєру і меблів разом із викладачами, за запрошенням колег із Київського національного університету будівництва та архітектури 4 квітня відвідали лабораторію віртуальної реальності архітектурного факультету КНУБА.

5 квітня здобувачі і викладачі університету мали можливість прослухати лекцію «Український та європейський модерн та модернізм: аспекти взаємовпливів» Олександри Колісник, доктора філософських наук, професора, професора кафедри графічного дизайну.

Фінальною подією Тижня дизайну в КНУТД стала участь у найбільшому Маркеті сучасного українського дизайну в Мистецькому Арсеналі 6 квітня 2024 року. Маркет об’єднав провідних представників з різних сфер дизайну, а саме: промисловий дизайн, дизайн інтер’єру, графічний, предметний, fashion-дизайн тощо.

Також 6 квітня факультет дизайну провів День відкритих дверей, відвідувачі якого, вступники та їхні батьки, мали можливість поставити запитання щодо вступу, ознайомитися з аудиторіями, майстернями та лабораторіями кафедр факультету.

Це був насичений подіями, яскравий тиждень, який дав можливість усім учасникам отримати професійні інсайти від професіоналів, набути унікальний комунікативний досвід та отримати актуальну інформацію в галузі дизайну!

13.04.2024