КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

НАУКОВО-ТЕХНІЧНИЙ СЕМІНАР «ІНДУСТРІЯ 4.0. ІННОВАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ ПРОЕКТУВАННЯ ТА ВИРОБНИЦТВА»

15 вересня 2021 р., в нашому університеті відбувся науково–технічний семінар на тему «Індустрія 4.0. інноваційні технології проектування та виробництва», спільно організований Інженерною компанією ТЕХНОПОЛІС (м. Київ) та Київським національним університетом технологій та дизайну, зокрема кафедрою прикладної механіки та машин факультету мехатроніки та комп’ютерних технологій, з залученням провідних фахівців з галузевого машинобудування.

 

 

У засіданні взяли участь представники різних підприємств та закладів освіти України, зокрема Науково-виробничого об’єднання «Червона хвиля», ПрАТ «Свесский насосний завод», Київського інституту Енергопроєкт, Інженерно–технічного центру «Контакт» (м. Дніпро), Державного підприємства «Антонов», Національного університету харчових технологій, Інституту матеріалів і сплавів та інших.

Основні теми, що були розглянуті на семінарі:

  • «PTC Creo Parametric 8» – Нові можливості для проектування і підготовки виробництва;.
  • «Індустрія 4.0» – Технології моніторингу промислового обладнання та переміщення активів на виробництві;.
  • Технології PTC AR для підготовки спеціалістів;.
  • TopSolid CAM – глобальне рішення для виробництва;.
  • Правила етикету при діловому листуванні;.

Зі вступним словом виступили  Володимир  Стаценко, проректор з цифрової трансформацій КНУТД та Дмитро Трунов, Генеральний директор ІК Технополіс.

 

 

Також, пан Трунов виступив із доповіддю про нові можливості САПР PTC Creo Parametric 8. Під час доповіді Генеральний директор ІК Технополіс розповів про особливості проєктування виробів з листового металу, деталей отриманих литвом та металорізальними верстатами, нові можливості версії системи автоматизованого проєктування Creo Parametric 8 в сфері 3D друку, оптимізації конструкцій, тощо.

 

 

Зацікавив учасників семінару виступ Андрія Оробченка, керівника відділу розрахункових систем ІК Технополіс, який поділився досвідом щодо реалізованих кейсів технології моніторингу промислового обладнання та переміщення активів «Індустрія 4.0» на виробництвах в Україні.

 

 

Виступ був присвячений технологіям Інтернет речей (IoT), безпосередньо розглядалися технології моніторингу, контрою, оптимізації технологічних процесів з застосуванням системи Winnum – глобального постачальника рішень для промислового Інтернету речей. Рішення від компанії Winnum дозволяє контролювати, моніторити і діагностувати будь–яке обладнання, що містить контролери. В онлайн-режимі було продемонстровано моніторинг діючого підприємства України, що використовує цю систему. Учасники семінару спостерігали наживо яке обладнання працює, його завантаженість та протікання технологічного процесу на прикладі верстатів з ЧПК.

Також під час семінару були розглянуті особливості проєктування в середовищі за допомогою глобального рішення для виробництва TopSolid CAM, доповідач – Сергій Ставрук, провідний інженер ІК Технополіс з САМ–технологій.

 

 

Він розповів про нову в Україні САD/САМ-систему автоматизованого проєктування TopSolid (Франція), яка застосовується тисячами підприємств у світі. Пан Ставрук продемонстрував особливості роботи в середовищі TopSolid, та оброблення деталей на 5-вісних верстатах ЧПК.

Варто відзначити також цікавий виступ Ірини Бушміни, тренера з ділового етикету. Вона – CEO & Founder «Business Etiquette Academy», яка  успішно навчає навичкам спілкування та поведінки під час проведення ділових зустрічей з застосуванням різних засобів комунікацій.

 

 

Один із заключних виступів був присвячений актуальній темі AR-технології для підготовки спеціалістів з галузевого машинобудування. Тему успішно представив Дмитро Безуглий, аспірант кафедри прикладної механіки та машин Київського національного університету технологій та дизайну.

Він розповів про можливості програмного продукту Vuforia (PTC) та її застосування в навчальному процесі при підготовці здобувачів вищої освіти.

 

 

Показником успішного семінару є налагоджування контактів під час дискусій та відповідей на запитання, що виникали після кожного виступу, а також протягом неформального спілкування в переривах на кава-брейк.

 

 

Науково-технічний семінар закінчився обговоренням можливостей удосконалення освітньо–професійних та освітньо–наукових програм університету. Учасники, зокрема потенційні роботодавці, висловили загальні рекомендації з застосування сучасних технологій проектування та підготовки виробництва в освітньому процесі, що в кінцевому результаті значно підвищить конкурентноспроможність випускників на ринку праці. Варто відзначити перспективні плани більш тісної співпраці Факультету мехатроніки та комп’ютерних технологій КНУТД з інженерною компанією «Технополіс» та партнерами.

Важливим результатом є досягнута попередня домовленість про впровадження СAD/САМ системи TopSolid (Франція) в освітній процес університету починаючи з 2022–23 навчального року при підготовці фахівців, які навчаються на освітньо-професійних програмах «Машинобудування» та «Інжініринг 3Д друку».

23.09.2021