КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

КАФЕДРА СЦЕНІЧНОГО МИСТЕЦТВА І КУЛЬТУРИ ГОТУЄТЬСЯ ДО НОВОГО НАВЧАЛЬНОГО РОКУ

Найкращих митців, артистів і режисерів зібрала в своїх лавах кафедра сценічного мистецтва та культури. У ці воєнні, важкі для України часи, як ніколи, для нашого народу потрібна підтримка національного духу та національної культури. Завідувач кафедри Анфіса Коленко зустрілася з класиком української поезії, народним артистом України, професором КНУТД Вадимом Крищенком. Він є автором відомих пісень: «Наливаймо, браття, кришталеві чаші, щоб шаблі не брали…», «Берег любові в далекім тумані, а допливеш, коли тільки удвох…», «Хай щастить вам, люди добрі…». Обговорили творчі плани кафедри на новий навчальний рік та важливість національного виховання молоді. Особливо це стало важливим в умовах війни з РФ.

Вадим Крищенко. Роздуми про майбутнє

Початок творчого шляху Вадима Крищенка – це буремні шістдесяті роки XX століття –  факультет журналістики, під керівництвом Матвія Шестопала, де студентами були майбутні легенди української поезії Борис Олійник та Василь Симоненко. Літературну студію, яку відвідував Вадим Дмитрович, очолював Андрій Малишко, який дав таку оцінку поезії Вадима Крищенка: «Твої вірші, Вадиме, як пісня»…

Вадим Крищенко читає нові вірші про Перемогу

 «Так і склалася моя творча доля – згадує Вадим Дмитрович – найбільшу славу мені принесла саме українська пісня. З усіх видів мистецтва, мабуть, тільки вона залишилася «конвертованою» валютою. У співавторстві з такими композиторами, як Геннадій Татарченко, Олександр Злотник, Ігор Поклад, Олександр Морозов, Павло Дворський, Володимир Домшинський і багатьох інших, Вадим Крищенко написав понад 1000 пісень. Окрім цього видав 50 поетичних збірок. Відомі українські співаки: Софія Ротару, Василь Зінкевич, Лілія Сандулеса, Павло Зібров, Віталій і Світлана Білоножки, Іво Бобул, Оксана Білозір та інші вводять до свого репертуару пісні Вадима Крищенка.

 

Жодної пісні російською мовою не написав Вадим Дмитрович, хоча заманювали великими гонорарами. Але ніщо не могло спокусити поета. У шлягері «Наливаймо, браття, кришталеві чаші…» є продовження одного куплету, який не увійшов до остаточного варіанту пісні: «…Козаку не треба срібла, ані злата, лиш би Україна не була катами на хресті розіп’ята».  «Є мова – є нація, немає мови – немає нації – стверджує Вадим Крищенко усією своєю творчістю – ні прапор, ні герб не визначають нації. Не знаєш української мови – не знатимеш потреб України. Я в цьому глибоко переконаний».

Вадим Крищенко дарує А. Коленко нову збірку своєї поезії

Упродовж 4 місяців війни з рашистами В. Крищенко написав багато нових віршів, 7 нових пісень. Сьогодні їх співають відомі українські співаки Іво Бобул, Дмитро Андрієць та інші.

Нині науково-педагогічний колектив кафедри готується прийняти нових студентів і кожен на своєму місці робить свій внесок у нашу Перемогу.

 

Не втратити в собі людину

І навіть в пору грозову

Любить родину і Вкраїну –

Цим хочу жити… І живу.

                 Вадим Крищенко

 

Ми пишаємося, нашим колегою, українським славним поетом, патріотом, легендою української пісенної поезії та української культури, який навіть у ці важкі часи не полишає авторського пера та продовжує творити на благо української національної культури, підтримуючи інших, наближаючи нашу Перемогу!

01.07.2022