КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

РОЗВИТОК СФЕРИ ВИРОБНИЦТВА ВІДНОВЛЮВАНИХ ГАЗІВ В УКРАЇНІ

Біоенергетична асоціація України спільно з Оператором ГТС України та проєктом REGATRACE програми Horizon 2020 провели четверте засідання робочої групи в рамках проєкту REGATRACE «REnewable GAs TRAde Centre in Europe» (Торгівля відновлюваними газами в Європі).

У семінарі через онлайн-платформу та в режимі перегляду онлайн-трансляції у реальному часі загалом долучились понад 800 учасників, зокрема працівники університету – директор Центру управління енергоефективністю Анатолій Козленко та провідний інженер Михайло Шеремет.

Головною темою стало обговорення майбутнього відновлюваних газів в Україні. З-поміж дотичних питань обговорили законодавство, яке регулює біометанову сферу в Україні; перспективи біометану в заміщенні природного газу; реєстр біометану; можливості для експорту українського біометану у ЄС; інноваційний проєкт BIOMETAVERSE від HORIZON EUROPE; біометановий проєкт компанії VITAGRO; а також можливості для нових проєктів в умовах війни.

Засідання відкрили народний депутат України Андрій Жупанин, голова Держенергоефективності Валерій Безус, представниця Міністерства енергетики України (Директорат з питань формування енерго- та ресурсоефективної політики) Вікторія Гнатовська та голова правління ГС “Global 100% RE Ukraine” Олександр Домбровський.

Валерій Безус у доповіді наголосив, що ми маємо усвідомити відповідальність і перспективи набуття Україною статусу кандидата ЄС. Таким чином значно посилюються шанси на реалізацію мрії мільйонів українців, за що ми зокрема боремося і у військовій площині, — повноцінного членства у ЄС. Цей факт надає додаткового потенціалу в нашому спільному русі щодо розвитку відновлюваних газів, біометану і загалом сталої енергетики. Сталість є політичною та економічною основою ідеології, яка закладена у стратегію розвитку ЄС.

Вікторія Гнатовська зазначила, що перехід на біопалива є украй актуальним для України та ЄС. Міністерство енергетики розуміє необхідність глобальної трансформації енергетичної системи. Сьогодні Кабінет Міністерства України розробляє план відновлення країни. І Міністерство енергетики запропонувало як один із ключових напрямів — розвиток біопалив.

Георгій Гелетуха, голова правління Біоенергетичної асоціації України окреслив перспективи напряму: «До 2050-го року в трубах майже не буде природного газу. З-поміж відновлюваних газів саме біометан займе потужне місце. За оцінками експертів, біометан становитиме у міксі відновлюваних газів близько 40 %. І Україна може конкурувати з будь-якими країнами. Ми маємо найбільшу площу сільськогосподарських земель і можемо запропонувати найдешевшу сировину».

Наразі відновлювальна енергетика, як ніколи, важлива для нашої країни. Але потрібно розуміти, що розвиток використання такої енергетики неможливий без підготовки висококваліфікованих фахівців для цієї галузі. Тому Центр енергоефективності разом із нашими партнерами вживають відповідні заходи для створення належних умов для якісної підготовки здобувачів освіти – конкурентоспроможних майбутніх фахівців для відновлення національної економіки у повоєнний період.

Додатково ознайомитися з матеріалами засідання можна за посиланням: https://uabio.org/materials/13220/.

19.07.2022