КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

НАЦІОНАЛЬНИЙ ТИЖДЕНЬ ЧИТАННЯ ПОЕЗІЇ У КНУТД

У рамках Національного тижня читання поезії, щорічної активності започаткованої Українським інститутом книги, 21 березня у Міжнародний день поезії, читальна зала науково-технічної бібліотеки КНУТД зібрала студентів, викладачів, співробітників, поціновувачів римованого слова. Два тижні роботи літературного клубу було присвячено поезії.

Цьогоріч в Україні заходи Національного тижня читання проходили під гаслом: «Ріки незмінно течуть додому». Коли тисячі людей втрачають свої домівки і змушені тікати від війни якомога далі від рідних місць, поетичне слово може влучно передати почуття болю і втрати, надії і очікування.

Чому саме поезія займає особливе місце в літературі й у нашому сприйнятті Всесвіту? Ми любимо її за можливість пережити почуття причетності, за красу мовлення і влучність, співпереживання, уміння поета побачити та передати те, що не можуть передати інші, за відповіді на найгостріші й найглибші духовні питання сучасної людини.

Війна, на жаль, внесла корективи в наше сприйняття поезії. Події, що відбуваються у нашій країні, у житті кожного з нас, виливаються в поезію війни. Саме в цей час отримала друге дихання ініціатива студенства КНУТД зі створення творчого майданчика – літературного клубу в науково-технічній бібліотеці університету.

Заходи клубу було представлено на Інтерактивній мапі подій Національного тижня читання поезії.

Працівники науково-технічної бібліотеки університету ознайомили учасників літературного клубу із сучасними українськими поетичними творами воїнів, учасників російсько-української війни, волонтерів – Павла Вишебаби, Гліба Бабіча, Максима Кривцова, Руслани Лоцман. Із збірками віршів наших поетів-захисників можна ознайомитися у читальній залі бібліотеки.

Зустрічі зі студентами розпочинались у Музеї історії розвитку КНУТД з презентації виставки «Нитками долі Шевченка», підготовленої та презентованої студентами факультету культурних і креативних індустрій, та книжкової виставки «Неперехідні вічні змісти Кобзаря», екскурсії проводили Руслана Множинська, директор музею, кандидат філософських наук, доцент кафедри філософії та культурології та здобувачі освіти.

Згодом у читальній залі бібліотеки студенти розповідали про власні проєкти, присвячені 210-й річниці від Дня народження Тараса Григоровича Шевченка, відповідали на запитання шевченківської вікторини, мали можливість ознайомитися із раритетними виданнями творів Великого Кобзаря, а також читали твори Тараса Григоровича.

У засіданні клубу взяли участь Поліна Герчанівська, завідувач кафедри філософії та культурології факультету культурних і креативних індустрій, доктор культурології, професор, Антоніна Дубрівна, завідувач кафедри цифрового мистецтва факультету мистецтв і моди, кандидат мистецтвознавства, доцент, Інга Єрмак, доцент кафедри цифрового мистецтва з лекцією «Ілюстрація – візуальна атмосфера тексту», Руслана Множинська, кандидат філософських наук, доцент кафедри філософії та культурології, а також гостя клубу Ульда Сульженко, літературна блогерка з міні лекцією про створення ілюстрацій до видань поетичних творів.

Логічним продовженням бесіди було знайомство читачів з творчістю цьогорічних лауреатів Шевченківської премії. Обидва поети-лауреати наразі служать у лавах ЗСУ. Мудрі глибокі вірші воєнного журналіста Дмитра Лазуткіна і напружені, чуттєві рядки парамедикині і розвідниці Ярини Чорногуз знайшли живий відгук в серцях слухачів. Гіркота, сум, біль втрат  та водночас віра, надія і життєствердність українців надихають! Поетичне воєнне слово мотивує і підтримує!

Під час Національного тижня читання поезії науково-технічна бібліотека отримала цінний поетичний дарунок від Йозефа Затька, міжнародного партнера зі Словаччини, президента Європейського інституту подальшої освіти, який придбав ці роботи на благодійному аукціоні, присвяченому колективному збору коштів на придбання Куполу SKYWIPER-OMNI, для в/ч 1008, який проводили Благодійна організація «Міжнародний благодійний фонд «Незламна українська нація». Три збірки поезії Михайла Олійника видавництва «Олді+»:

«Цвіт акації в оккупації» – вірші, у переважній більшості написані під час окупації міста. Це своєрідна поетична сповідь про війну, про життя, про переживання людей за свою Батьківщину, про віру в Перемогу.

«Незламний Херсон» – найвідоміші вірші херсонського поета про Херсон, більшість яких написані під час дев’ятимісячної окупації міста росіянами і розповідають про незламність херсонців у боротьбі за свободу.

«Я розкажу вам про Херсон» – третя збірка з циклу поезій про будні міста і його мешканців на лінії вогню. Автор розповідає про радості і маленькі перемоги, про підрив Каховської ГЕС і про щоденну боротьбу за життя. Збірка також про людські емоції, викликані війною, про відчуття і думки херсонців, що переживає будь-яка нормальна людина, коли бачить навкруги біль і подвиги, страх і геройські вчинки, втрату знайомих і близьких та продовження життя у всіх його проявах, буденність обстрілів, що стають таким ж звичними, як двірники у бронежилетах. У збірці поезій тексти віршів подано разом із краєвидами міста Херсона Олександра Степаненка, знаного майстра пензля, члена Національної спілки архітекторів України та Національної спілки художників України.

Ці книжки було представлено студентству, від сьогодні вони на полицях фондів бібліотеки.

Інтерактивною частиною засідання літературного клубу стало обговорення реп-мюзиклу «Ти [Романтика]» про письменників доби Розстріляного відродження від музичного проєкту МУР – найпомітнішої на цей час літературної події року.

МУР – український гурт, що виник після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну. Учасники проєкту позиціонують себе як стіну, яка має відокремити українську культуру від російської. Молоді поети, музиканти і виконавці вміють розповісти саме молоді про українську літературу у такий спосіб, що поети й прозаїки минулого стають їхніми (і нашими) сучасними друзями. В обговоренні доль і трагедій поетів 30-х – 60-х років ХХ ст. взяли активну участь як студенти, так викладачі та працівники бібліотеки.

Підсумовуючи враження від зустрічі, учасники засідання літературного клубу почули напуття з поезій Дмитра Лазуткіна:

 

У березні морозному, чи в квітні,

Коли зірки, мов рани ножові,

Знайди слова, які комусь потрібні,

Знайди слова – допоки всі живі.

 

Український інститут книги в межах Національного тижня читання поезії презентує каталог «Українська поезія 2023–2024». Завантажити каталог можна за посиланням: https://bit.ly/3Tp46lQ

11.04.2024