КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

ДРУГА ЛЕКЦІЯ ІЗ АВТОРСЬКОГО КУРСУ ВАЛЕРІЯ РИБАСА

Після професійної та змістовної першої лекції Валерія Рибаса в рамках його авторського курсу «Економіка нитки та фурнітури» в Київському національному університеті технологій та дизайну 18 квітня 2024 року проведено другу, яку присвячено детальному розгляду класифікації і властивостей ниток для потреб легкої промисловості.

Усі присутні мали ексклюзивну можливість ознайомитися із набутим семирічним практичним досвідом щоденної праці Валерія Рибаса, провідного керівника-фахівця єдиного в Україні підприємства з виробництва ниток та поспілкуватися з ним у рамках освітнього процесу.  

З метою кращого сприймання інформації лектор на другу лекцію приніс електронний мікроскоп, плакат з асортиментом голок фірми «Schmetz», багато зразків бобін із різноманітними нитками, каталоги з картами кольорів швейних ниток, роздатковий матеріал. Також суттєвою перевагою лекції Валерія В’ячеславовича були презентації та відео, що посилили зрозумілість і повноту викладення матеріалу лекції.

Спікер розповів як у 2016 році знайшов інвестора й капітали, розробив бізнес-план, провів інженерні розрахунки для розгортання виробництва на початковому етапі. У грудні 2017 року було запущено виробництво перших українських швейних ниток, а з січня 2018 року їх виготовлення стало на потік. Компанії довелося подолати складний шлях від несприйняття продукту до його визнання через пошук якісної сировини, надійних постачальників, розроблення і вдосконалення технологічних процесів, здійснення підготовки та навчання кадрів тощо. Так, на час карантинних обмежень компанія працювала з жорстким дотриманням санітарно-епідеміологічних норм, без закриття на локдаун. Лектор акцентував увагу, що у складні кризові періоди допомогли встояти та мобільно зреагувати такі чинники: реноме керівника, напрацьований авторитет і зв’язки, далекосяжні стратегічні рішення щодо сталості асортименту продукції та постачальників, злагоджена командна робота, навіть віддалена. На початку 2023 року було модернізовано виробничі лінії, встановлено нове обладнання та верстати для задоволення зростаючих потреб ринку.

На теперішній час асортимент ниток налічує 28 артикулів для різних потреб легкої промисловості, а карта кольорів нараховує близько 400-та відтінків. Протягом лекції слухачі дізналися, що підприємство випускає штапельні, армовані, мультифіламентні та текстуровані нитки для пошиття одягу із різних матеріалів, спецодягу, військового спорядження, шкіргалантереї, взуття, м’яких меблів, чохлів для автомобілів, технічних тканин тощо.

Професіоналізм і компетентність Валерія Рибаса сприяли легкості опанування знань здобувачами освіти про те, що нитки виробляють із поліестеру, поліаміду, віскози, бавовни, а також про зміну їх характеристик та стабільності під дією високої і низької температур, води, барвників, часу тощо. А завдяки запропонованому лектором роздатковому матеріалу здобувачі вищої освіти та викладачі мали можливість ознайомитися із картою кольорів високоміцних ниток «Barva», із класифікацією ниток, їх властивостями та сферою використання.

Також Валерій В’ячеславович наголосив на критеріях вибору ниток – сировині, міцності, лонгації, кольорі, швидкості пошиття, ціні за метр тощо. Окремо зупинився на обривності ниток та ґрунтовно пояснив як виявляли причину їх виникнення, проводили багаточисельні експерименти з різними нитками, голками, матеріалами, з’єднуючи їх на різних швидкостях швейної машини. У розв’язанні проблеми допоміг довідник з підбору голок німецької фірми «Schmetz». У ньому наведено компоненти, що впливають на обривність – голка, нитка і матеріал, а також вказано температурні діапазони голки, де найвища температура становить 340°С на вушку. Отже, як з’ясувалося, головною причиною обривів нитки була висока температура, що виникала під час тертя голки об матеріал.

Особливу зацікавленість слухачів викликали побачені через мікроскоп структури штапельної, армованої, мультифіламентної та текстурованої ниток та порівняння їх зовнішнього виду. Валерій Рибас поділився інформацією про структуру ниток, їх плетення, крутку, міцність, естетику, продуктивність. Він зазначив, що підбір нитки, голки, матеріалу потрібно здійснювати комплексно. Спікер ще раз акцентував увагу молоді, що потрібно вчитися, порівнювати, оцінювати, аналізувати одне й те ж явище із різних сторін, сприймати різні думки як такі, що доповнюють одна одну. Він дійшов простих висновків, що не треба економити на нитках у масовому виробництві виробів та, що якість шва залежить від обґрунтованого вибору нитки, голки та матеріалу.

Нині створений вітчизняний продукт за якістю не поступається європейським аналогам. Нитки ТМ «Барва» здобувають визнання не тільки в Україні, а й за її межами!

Наприкінці зустрічі учасники мали можливість поставити запитання спікеру та отримати ґрунтовні відповіді, засвідчивши значне зацікавлення викладачів і студентів до матеріалу лекції. Варто зазначити, що протягом заходу спікер продуктивно працював з аудиторією, ставив запитання студентам та вступав з ними в діалог. Завдяки харизмі й професіоналізму Валерія В’ячеславович присутні зацікавлено слухали спікера від початку до кінця лекції. І знову Валерій Рибас та матеріал його лекції зірвав шквал аплодисментів!

Бажаємо шановному спікеру натхнення та сили на нові звершення, цікаві наукові пошуки та успішну реалізацію задумів!

22.04.2024